wat een jeuk!

Malassezia pachydermatis

Malassezia pachydermatis is een gist die tot de normale huidflora behoort. De gist komt dus altijd in lage aantallen voor op de huid van iedere hond of kat. 

De gist geeft geen problemen totdat de huidflora verstoort is door bijvoorbeeld een andere aandoening zoals atopie, allergie, parasieten, vochtigheid en andere problemen die het microklimaat van de huid kunnen aan tasten.

DIAGNOSE. Door middel van een plakstrip van de huid kan Malessezia aangetoond worden. Deze wordt dan gekleurd met bepaalde kleurstoffen om de typische vorm aan te tonen. Malessezia kan ook door middel van een cytologie gediagnosticeerd worden. Hierbij wordt er door middel van een afdruk preparaat op de huid, cellen genomen en microscopisch bekeken. Beide methodes kunnen door de dierenarts of dieren dermatoloog vaak zelf uitgevoerd worden.

Meer over de klachten van gisten

Malassesia pachydermatis produceert een aantal enzymes zoals lipasen en proteasen, die de huidbarrière kapot maken. Indien de huid beschadigd is loopt deze meer risico op ontstekingen. Alhoewel je de deze gisten bij iedere hond of kat tegen kunt komen zijn er wel een aantal rassen die een hoger risico hebben om een Malassezia infectie te krijgen.
West Highland white terrier, cocker spaniel, poedel, Duitse herder, collies, sharpei en Jack Russel Terrier.
Malassezia is geen besmettelijke huidaandoening en kan seizoensgebonden zijn.

Het duidelijkste kenmerk van een Malassezia-infectie is (erge) jeuk. Vaak zien we roodheid van de huid, een ontsteking van het uitwendige gehoorkanaal en erg typisch is een vochtige, muffe geur van de huid. Een overmatige talgproductie kan optreden en we zien vaak één of meerdere symptomen, bijvoorbeeld kaalheid, roodheid, verdikking van de huid en donkere verkleuring van de huid. Malassezia kan lokaal of over het hele lichaam voorkomen. De plekken die het eerst aangetast raken zijn oren, lippen, snuit, voeten, onderzijde van de nek, oksels, binnenzijde van de poten, het perineum en anaalklieren. Dit zijn vaak wat vochtige plekken, bijvoorbeeld bij slijmvliezen of waar slijmvliezen overgaan op de huid.

 

Meer over de behandeling

Yeastosol is een handige spray zonder antibiotica of hormonen. De gepatenteerde formule kan dagelijks veilig gebruikt worden bij de bestrijding van de Malassezia pachydermatis.

Meestal wordt er voor de behandeling van deze aandoening een shampoo geadviseerd. Aangezien niet alle honden het heel leuk vinden om gewassen te worden is een spray een stuk makkelijker in gebruik. Tevens scheelt het veel tijd voor u als baasje om de spray toe te passen bij uw dier.

Yeastosol dient één- tot tweemaal daags op de plek gesprayd te worden. Meestal zijn de gisten na 14 dagen onder controle. Dit is afhankelijk van de ernst van de infectie. Yeastosol kan als onderhoud, bijvoorbeeld tweemaal per week, veilig gebruikt worden.

Close Menu
×
×

Cart